‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ Sürdürülebilirlik Fikirleriyle Yarıştı

Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesindeki öğrenciler, sertifika programları kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Ideathon’da Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından ‘SKA 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’ için yarıştı.

Kadın temsilinin görece kısıtlı olduğu “Mühendislik” alanlarında daha fazla kadının yer almasını ve eşit koşullarda temsilini sağlamak amacıyla Limak Vakfı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Ofisi paydaşlığında yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesindeki geleceğin mühendis adayları sürdürülebilir bir dünya için online olarak yarıştı.

TMK programı kapsamında katılımcılar, 21’inci yüzyıl iş dünyasının gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak amacıyla Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) iş birliğinde tasarlanan ‘Teknoloji Odağında Sürdürülebilir Liderlik’ sertifika programından faydalanıyor. Sertifika programı kapsamında, AR-GE, inovasyon, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, analitik ve yaratıcı düşünme alanında farklı eğitimler alan öğrenciler, düzenlenen Ideathon ile aldıkları eğitimi pratiğe dökerek, uygulanabilir ve bölgesel sorunlara çözüm üreten proje fikirleri geliştirme fırsatı buluyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen Ideathon’da yarışan 9 TMK takımı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 11.si olan ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’ başlığına uygun fikirler üretti. Farklı şehir ve üniversitelerden 56 öğrencinin oluşturduğu 9 takım arasında finale kalan 5 takım projelerini jüri üyeleri ile paylaştı.

 

KARGO POŞETLERİNİN KULLANIMININ AZALTILMASINI HEDEFLEYEN PROJE BİRİNCİ SEÇİLDİ 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü temsilcisi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Strateji ve Bütçe Uzmanı Pınar Özel, Limak Şirketler Grubu ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, UNDP Türkiye Ülke Ofisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Gökçe Bayrakçeken Tüzel, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Toksü & Chase Kurucu Başkanı Fügen Toksü, TAB Gıda CTO’su Erman Karaca’dan oluşan final jürisi tarafından değerlendirilen 5 proje arasında kargo poşetlerinin kullanımının azaltılmasını hedefleyen ‘W – Cycle’ birinciliği elde etti.