Sera Gazı Nasıl Azaltılır?

Sera gazı birçok sebep ve nedenden ötürü ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler çeşitli araştırmalar ve kurumlar tarafından ele alınmıştır. Bunun sonucunda yüzde 70 ile 75 arasında bir oranda enerji kaynakları emisyonunun etki olduğu görülmüştür. Bu sebeple sera gazı azaltmak buradan başlar. Yani öncelikle en yaygın salınım önlenmeli. Diğer küçük detaylardan ziyade buraya odaklanmak gerekir.

Sera gazı enerji kaynakları emisyonunu azaltmak için öncelikle sanayi durumuna el atmak gerekir. Sanayi ve fabrikalar, filtre ile kullanılmalıdır. Fakat bu durum çok büyük bir çözüm üretmez. Çünkü dünyanın gelişmiş ülkeleri bu filtreleri kullanır ancak sera gazı salınımını engelleyemezler. Enerjisi fazla sanayi sektöründen, daha az enerjiyle yüksek sanayiye geçilmeli. Bu sayede sera gazı azaltmak mümkün olacaktır. Ayrıca kömür kullanımı farklı bir yöntem ile yapılmalıdır. Soba ya da başka ürünlerdeki kömür kullanımı azaltılmalıdır. Bunun sebebi ise kömür üretilirken harcanan enerji sonucunda karbondioksit salınımı fazladır.

Örneğin, Türkiye’de en fazla sera gazı salınımına sebep olan durum kömürdür. Kömür azımsanamayacak kadar fazla etki eden bir durumdur. Bu nedenle kömür yerine çeşitli alternatifler üretilmelidir. Bu sayede sera gazı durumu düşecektir. Bununla birlikte atıkların çöp haline getirilmekten ziyade geri dönüşüm olarak kullanılması gerekir. Bu sayede atıkların sera gazı etkisi düşürülür. Ayrıca ulaşım konusunda da sera gazı etkisi fazladır. Özellikle elektrikli arabalar ve değişik sistemler sayesinde sera gazı salınımına önlem almak mümkündür. Fakat elektrikli araçların fiyatı bir hayli fazladır. Bu nedenle önlem gerektiren noktalar arasında yer alır. Yapılan araştırmalar sonucunda her sene artan sera gazından dolayı dünya sıcaklığı ve zararlı durumlar artmaktadır.

Yapılan araştırmalar, 2049 yılına kadar küresel emisyon durumlarının yarı yarıya azaltılması gerektiğidir. Aksi halde kuraklık ve çeşitli çevresel sorunlar baş edilemez hale gelerek dünyanın sonu gelecektir. Bu durum iklim değişikliklerine ve çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bilindiği üzere sera gazı dünyadaki sıcaklığı arttırmaktadır. Bunca senedir bu durum iyi bir etken gibi görünse de artık kontrol haline alınamaz ve bu nedenle sürdürebilirlik konusunun radarına girmiştir.