İstanbul Havalimanı’nda Organik Atıklar Toprağa Can Veriyor

İSTANBUL Havalimanı’nda israfın önlenmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması hedefiyle havacılık sektörüne model olacak yeni bir proje hayata geçiriliyor. Havalimanında her gün toplanan ortalama 10 ton organik atığın yerinde ayrıştırılıp, dönüştürülmesiyle elde edilen kompostun çevre, park ve peyzaj alanlarında toprakla buluşmasından yüksek verim alındı. Bitkiler hızlı büyüdü, yüksek su tasarrufu elde edildi. İGA mühendisleri tarafından yürütülen ve henüz deneme aşamasında olan projede yüzleri güldüren ilk sonuçların ardından çalışmalara hız verildi.

Türkiye’nin ilk ‘Sıfır Atık Belgesi’ni alan havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nda, işletmeci İGA tarafından çevre ve sürdürülebilirlik uygulamaları kapsamında ‘Biyobozunur Atık Yönetim Projesi’ hayata geçiriliyor. İGA Çevre Peyzaj Direktörlüğü Atık Sistemleri Operasyon Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen; gastronomi uzmanı ve şef Ebru Baybara Demir ile Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Çallı’nın da destek verdiği ‘Biyobozunur Atık Yönetim Projesi’ne yaklaşık bir yıl önce başlandı.

Her gün ortalama 150 ton atığın toplandığı İstanbul Havalimanı’nda; proje kapsamında yerinde yapılan ayrıştırmayla elde edilen ortalama 10 ton organik atık, komposta dönüştürüldü. Projenin ilk denemesi yaklaşık 2 buçuk ay sürdü. İstanbul Havalimanı’nda park ve peyzaj alanlarında kullanılan kompost üretimden yüksek verim elde edildiği, aynı zamanda su tasarrufu sağlandığı görüldü. Bu sonuçlardan sonra proje çalışmalarına hız verildi. 2023’ten itibaren günlük organik atık miktarının 30 tona çıkmasıyla birlikte kompost üretim miktarının da artacağı belirtiliyor.