Girişimlerin Sürdürülebilirliğini Ölçen Analiz Geliştirildi

Startup girişimlerinin ticarileşmesini hedefleyen in4startups, sürdürülebilirlik manifestosu hazırlayarak, girişimlerin sürdürülebilirliğini ölçen yeni bir analiz aracı geliştirdiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı UNDP tarafından açıklanan verilere göre, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşmak için, tüm sektörlerde yıllık yatırım gereksinimlerinin yaklaşık 5 ila 7 trilyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. UNDP, sadece gelişmekte olan ülkelerin, SKA yatırımlarında yıllık 2,5 trilyon dolar tutarında büyük bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu açıklıyor. Startup girişimlerinin ticarileşmesini ve yatırımcılarla buluşmasını sağlayan dijital hızlandırma platformu in4startups, sürdürülebilirlik manifestosunu yayımladı. 2022 yılında Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy tarafından kurulan platformun, girişimlerin sürdürülebilirliğini ölçen bir etki analizi geliştirdiğini de açıklandı.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN GİRİŞİMCİLİK ÖNEMLİ”

Konuyla ilgili açıklama yapan in4startups Kurucuları Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy, sürdürülebilir bir gelecek için girişimcilik ekosisteminin büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Bu nedenle SKA’lara katkıda bulunmak amacıyla kendi taahhütlerimizi ‘in4startups Sürdürülebilirlik Manifestosu’ adı altında yayımladık” dedi. Manifestoda hem In4startups’ın uyacağı, hem de birlikte çalıştığı girişimlerin uymasını tavsiye ettiği taahhütler yer aldığı belirtildi. BM’in SKA’larının çizdiği çerçeve üzerinden şekillendirilen manifesto 14 maddeden oluşuyor.

 

“GİRİŞİMCİLİK DÜNYANIN GİDİŞATINI DERİNDEN ETKİLİYOR”

Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ana faaliyet alanımız olan hızlandırma programları aracılığıyla, girişimlerin ticarileşmesi ve yatırım bulma süreçlerinin kolaylaştırılması hizmetlerimizin, ülkemizin ve dünyamızın daha yaşanabilir bir yer haline gelmesinde kilit bir rol oynadığına inanıyoruz. Çünkü girişimciliğin salt bir ticari faaliyet olmadığını, bu alandaki çabalar, yenilikçi iş modelleri ile ortaya çıkan ürün ve hizmetlerin neticesinde büyük bir ekosistemin oluştuğunu biliyoruz. Girişimciliğin dünyanın gidişatını derinden etkileyen çok önemli bir faaliyet olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle kendi faaliyetlerimizin ve geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizin girişimcilik ekosisteminin gelişimine ve dolayısıyla da dünyanın daha yaşanabilir bir yer olmasına da katkıda bulunduğunu düşünüyoruz.”