Geri Dönüştürülmüş Plastik Şişelerden Yapılan Yakıt, Roketleri Uzaya Fırlatmak için Test Ediliyor

Plastik, bir kirlilik kaynağı olarak önemli bir çevresel zorluktur. BM’ye göre , 1950 ile 2017 yılları arasında üretilen tüm plastiğin yaklaşık yüzde 76’sı atık haline geldi. Ama ya roket yakıtına dönüştürülebilirse? İngiltere merkezli start-up Pulsar Fusion tam da bunun üzerinde çalışıyor. Geçen hafta sonu, CEO Richard Dinan ve ekibi, yeni bir “yeşil” roket motorunu test etmek için İsviçre’deki Gstaad kayak merkezine gitti. Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ve oksitleyici nitröz oksit N2O’dan oluşan bir hibrit yakıt kullandılar.

Mevcut Yakıtlardan Daha mı Temiz?

CEO Richard Dinan, iki yakıtın ürünü “çoğunlukla su ve bir miktar CO2” olduğu için, bu sıvı yakıtın mevcut roketlere güç sağlayan yakıtlardan daha temiz olduğunu iddia etti. “CO2 açıkçası dünyada üretmeye çalıştığımız şey değil” dedi. “Bunu üreten çok fazla araba var ve roket motorları açısından onu olağanüstü temiz yapıyor. Pek çok motor, çevrede gerçekten istemediğimiz ve gerçekten çok kötü ürünler olan gerçekten korkunç, zehirli dumanlar yayabilir, oysa su ve CO2’nin çoğunluğuna sahip olmak onu çok arzu edilen bir motor yapar. Aslında, çevredeki en temiz tasarımlardan biri”.

Dinan’ın ekibi, özellikle motoru uzayda hareket ettirmek için gereken basınç ve yakıt bileşimi gibi çeşitli faktörlere nasıl tepki verdiğini anlamak için roket üzerinde çok sayıda test gerçekleştirdi. “İsviçre’deki ilk testimizde elde ettiğimiz motorun tam basınçta çalıştığını görmek istedik” dedi. “Ve bunu yapmak için gaz yakıtı yerine sıvı yakıta sahip olmanız gerekiyor, bizim yaptığımız buydu ve sonra nitrojen kullanarak motoru güçlendirmek istedik. Ve bu da işe yaradı”.

Uzay Endüstrisi, Herkes için Yeterli Alan

İngiliz CEO, uzay hırsına sahip olmanın, özellikle ABD’ye karşı yarışta reaktif olmak anlamına geldiğini söyledi. “Amerika’nın kendi uzay ajansı var ve şimdi özel şirketler daha hızlı olduğu için fırlatmalarının çoğunu kollarını sarmak için özel bir şirket kullanıyorlar” dedi. “Bizimki gibi küçük şirketler, inanılmaz yüksek hızlarda bir şeyler inşa edebilir ve bunları uluslararası alanda hızlı bir şekilde test edebilir”. Dinan, “Yatırım söz konusu olduğunda farklı bir zihniyet var” dedi. “Amerikalılar, daha bilinçli yatırımlarla teknoloji için bir şeyler finanse etmekten çok mutlular, oysa İngiltere’deki insanlar bir şekilde daha hızlı, hızlı para ve kısa vadeli yatırım ufuklarıyla ilgileniyorlar ve uzaya böyle yatırım yapmıyorsunuz. ”.

SpaceWatch haber sitesine göre , şirket yakın zamanda Hall Effect Thruster (HET) plazma uydu motorlarını daha da geliştirmek için İngiltere hükümetinden fon aldı. Pulsar’ın nihai hedefi, nükleer füzyon kullanarak, Dünya’dan Mars’a yolculuk süresini yarıya indirebilecek hiper hızlı bir tahrik motoru üretmektir. Önerilen motorun ilk prototipinin 2025 yılında olması bekleniyor.