Elektrikli Tekneler Sürdürülebilir Yelken için Bir Rota Çiziyor

Rekreasyonel teknecilik sektörü, denizde sürdürülebilirliği benimsemeye teşvik ediliyor ve geleneksel benzinli ve dizel motorlu tekneler, gezegen üzerindeki etkileri nedeniyle mercek altına alınıyor. Endüstri, teknelerin ve yatların karbon emisyonlarını azaltmak için hem tahrik hem de yerleşik sistemler için sürdürülebilir enerji kaynaklarına bakarak yanıt veriyor gibi görünüyor. Çözümler, zararlı madde çıkışını azaltmak için geri dönüştürülebilir gemi inşa malzemeleri ve filtrelerin kullanımının yanı sıra elektrikli pervaneler ve türbinler, güneş panelleri, çevre dostu piller ve su jeti tahrikini içerir.

Arz ve Talep: Yeşil Yelken

 

Sürdürülebilirliğe geçişte, Dubai’deki Sunreef Yachts’ın Kurucusu ve Başkanı Francis Lapp, denizcilik endüstrisinin otomotiv sektörünün gerisinde kaldığını düşünüyor. “Tekne endüstrisinde çok yavaş gittiğini düşünüyorum. Avrupa’daki ve dünyadaki tüm hükümetler arabalar üzerinde çalışıyor ama tekneler üzerinde çalışmıyor” dedi. Endüstri uzmanları, bu gecikmenin kısmen yatların daha düşük üretim oranlarından ve yat imalatının otomobillere kıyasla artan karmaşıklığından kaynaklandığını söylüyor.

Teknelere elektrikli tahrik sistemleri kurmanın yüksek maliyeti ve sınırlı pil kapasiteleri, pazarda büyük ölçekli elektrikli motor büyümesini engelledi. Küçük olmasına rağmen, elektrik motorlarına olan talep giderek artmaktadır. Elektrik motorlarının geleneksel motorlara göre uzun vadeli maliyet avantajı, kurulumlarını ekonomik olarak daha uygun hale getirmekte ve kurulumları daha kolay hale gelmektedir. Büyük G7 ülkeleri arasında, elektrikli tekne ve gemilerin benimsenmesini de içeren 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonunu hedefleyen ilk ülke İngiltere oldu. Yakın tarihli bir Future Markets Insight Raporuna göre, Almanya’nın liderliğindeki Avrupa’nın, yeni elektrikli teknelere olan en yüksek talep nedeniyle pazarda en büyük paya sahip olması bekleniyor.

Daha Yeşil Teknelerin Faydaları

Sıfır emisyonlu güneş enerjili hibrit tekneler, ek gürültü azaltma avantajıyla geleneksel teknelere çekici bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. Temiz, titreşimsiz güce ek olarak, dijital ekosistemler, tahrik sistemlerinin yaşam döngüsünü uzatmak için volt ve sıcaklık gibi temel değerleri izleyebilir. Daha önce, elektrikli teknelerdeki tahrik sistemleri kurşun-asit pillerle çalıştırılıyordu; kurşun-asit pillerin dezavantajları, ilave toplu ve düşük pil döngü süresini içerir. En son trend, fosfat teknolojisini kullanan lityum iyon piller içindir. Kurşun asitli pillerden 10 kata kadar daha uzun pil ömrüne sahiptirler, ayrıca hızlı şarj edilirler, hafiftirler, düşük toksisite seviyelerine sahiptirler ve çevresel en iyi uygulamalara uygun olarak daha kolay atılırlar. Sonuç olarak, daha fazla tekne üreticisi tasarımlarında bu pillere bakıyor.