Ekonomik Sürdürebilirlik Nedir?

Ekonomi dünya düzeninde en çok önem verilen konulardan biridir. Global dünya düzeninde paranın yeri büyüktür. Dolayısıyla, ekonominin yeri ve alanlarında ayrı bir etkendir. Ekonomi konusu borsa kripto, yatırım ve fonlar haricinde bankaları da kapsar. Ekonomi hemen hemen her konuyu içine alır. Ekonominin barınmadığı sektör ve alan neredeyse yoktur. Bu nedenle ekonomik sürdürebilirlik konusuna detaycı yaklaşmak doğru olacaktır. Sürdürebilirlik üç kategoride incelenmesine rağmen ekonomik boyutu önemli kısımlarından biridir.

Ekonomik sürdürebilirlik kalkınmayı ve ekonomik anlamda gelecek nesillere gelişen bir dünya bırakmayı esas alır. Bu nedenle önemli ve ciddi bir konudur. Sürdürebilirlik temel olarak gelecek jenerasyonların ihtiyaçlarını ve hizmetlerini kendileri karşılaşmasına olanak sağlamaktır. Yani bizler öyle bir kalkınma oluşturmalıyız ki gelecek nesiller bu durumdan faydalanarak daha verimli bir yaşantı süreci geçirsinler. Aslında her çağ ve dönem bir sonraki nesillere bir takım olanak ve imkanlar bırakır. Örneğin ilk insan ateşi bulmuştur. Sonraki nesiller bir şeyleri üreterek bularak bu hallere getirmiştir. 1900 perde televizyon ve telefon dahi yokken şuan teknolojinin geldiği boyut inanılmaz bir seviyede bulunur. Fakat bu gelişimlerin haricinde çevresel olarakta katkıda bulunmak gerekir. Ayrıca ekonomik kalkınma teknoloji gelişimi ile daima paralel yapıda işlemez. Eğer bu gelişimi kaynak ve maddi gelir olarak kullanan kurumlar var ise o bölgeler paralel ilerler. Japonya, Çin gibi ülkeler teknolojik gelişimi maddi kazanç boyutuna ve kalkınmaya dayattığı için, teknolojik gelişimlerin sürdürebilirlik boyutunu ortaya sermişlerdir.

İnsanlar doğar, yaşar ve ölürler. Bunun aksi olamaz. Bir insan maalesef ölümsüz olamaz. Bu durum sadece filmlerde ve dizilerde olur. Şuan ki yaşam şartları ve teknolojiyle ölümsüz insan kavramı yoktur. Bu nedenle bizden sonraki nesilleri, çocuklarımızı ve torunlarımızı düşünmek zorundayız. Sürdürebilirlik konusunda duyarlı olursak bu problemi aşmış olacağız. Sürdürebilirlik bencil olmamayı adaletli bir sistemi de bize sunar. Yanlış bilinen doğrulardan biri de sürdürebilirlik oluşumunda sadece gelecek nesillere fayda sağlamayız. O dönem ve o sıradaki toplum düzeninde de gelişim, düzen, ekonomik kalkınma ve çevresel güzellik söz konusudur.