3 Gönüllünün Çeyrek Asırlık Caretta Caretta Mesaisi

ANTALYA’nın Çıralı Sahili’ne her yıl gelen deniz kaplumbağalarının yuva ve yumurtlama süreci, 25 yıldır onları koruyan 3 gönüllüye emanet. Çeyrek asırdır deniz kaplumbağalarının yolunu gözleyen gönüllülerden Fahika Yeşildağ, “Sanki evlatlarımı denize yolluyormuşum gibi oluyor. Ağlıyorum onlar gidince” dedi.

Kemer ilçesindeki Çıralı sahili, Türkiye’de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı ender sahillerden biri. Deniz kaplumbağaları her yıl aynı sahile gelerek yuva yapıp yumurtalarını bırakıyor. Denizle buluşan yavru kaplumbağalar da dünyaya gözlerini açtıkları sahili unutmayıp yıllar sonra yeniden gelerek yuva yapıyor. Deniz kaplumbağalarının bu döngüsü zaman zaman insan müdahalesiyle bozulabiliyor. Bunu önlemek için Çıralı sahilinde 25 yıl önce bir araya gelen 3 gönüllü, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’ni kurdu. Kooperatifte gönüllü görev üstlenen Fahika Yeşildağ (62), Bayram Kütle (68) ile Mustafa Ilgaz (60), çeyrek asırdır hem deniz kaplumbağalarını hem de geride bıraktıkları yumurta dolu yuvalarını koruyor.

 

‘BİLEREK ZARAR VERMEK İSTEYENLER OLUYOR’

Bayram Kütle de Çıralı sahilini korumak için 25 yıl önce bölgede yaşayanlarla çok mücadele ettiğini söyledi. Çocuklarına bu gönüllülük görevini bırakmayı amaçladığını söyleyen Kütle, “Çocuklarım turizme yöneldi. Bize yardımcı oluyorlar. Maddi anlamda bize destek oluyor çocuklarım” diye konuştu.

Mustafa Ilgaz işe bu işten çok keyif aldığını söyledi. Çok sevdiği torunlarını dahi evde bırakıp akşam saatlerine kadar zamanını deniz kaplumbağalarına ayırdığını belirten Ilgaz, “Yasakları dinlemeyenler var. Bilerek deniz kaplumbağalarına zarar vermek isteyenler oluyor. Bilinçsiz davranıp hayvanları ürküyorlar. Yuvalarını boşalttıkları da oluyor” dedi.